МЕДИЈИ О ДОДЕЛИ НАШИХ ПРИЗНАЊА НА ВИДОВДАН

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Орден Српске краљевске академије генералу Диковићу

У  свечаној сали Културног центра у Тополи данас је у организацији Српске краљевске академије научника и уметника (СКАНУ) одржана свечана седница на којој су уручена признања истакнутим појединицима и колективима који су дали несебичан допринос нашој заједници у протеклој години.

Једногласном одлуком СКАНУ начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић одликован је „Орденом светог кнеза“ за велики допринос повратку угледа наше војске у време катастрофалних поплава у Србији. Највише признање које СКАНУ додељује генералу Диковићу уручио је председник Научног савета академик проф. др Мирко Керкез.

Свечаној седници СКАНУ , осим академика и чланова, присуствовао је престолонаследник Ђорђе Карађорђевић, часни оци, представници културних и образовних институција и многобројни гости.

На данашњој свечаности чланови СКАНУ уручили су награду „Видовдански обелиск“ Клиничком центру Србије, док су медаље „Данило Лазовић“ добили наши истакнути глумци Миша Јанкетић, Љиљана Благојевић, Миодраг Кривокапић и Александар Берчек. Награде „Кондир мајке Југовића“ уручен је мајкама седморо и више деце, док су награду „Видовдански виртоуз“ понели уметници који су обележили период између два Видовдана.

У склопу фестивала „Видовданска лоза“ академици су положили венце на Гроб Вожда Карађорђа и Српско-руских војника страдалих у Првом светском рату.

Генерал Љубиша Диковић и Академик Мирко Керкез

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Јовани и Срђану „Златни орден за витештво Михајло Пупин”

Водитељи јутарњег програма добитници овогодишњег „Златног ордена за витештво”

ДОБИТНИЦИ овогодишњег „Златног ордена за витештво Пупинов калем” су Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић, аутори и водитељи емисије „Добро јутро” на Пинку. Награду им је уручила Српска краљевска академија научника и уметника у Тополи, а у образложењу се наводи да „емисија овог водитељског пара свакодневно афирмише проналазаче и иноваторе, чиме доприноси развоју државе и друштва у целини”. Јована и Срђан су на свечаној додели рекли да ће и у новој сезони емисије наставити да промовишу научнике и уметност, као и да информишу грађане о новостима из ових друштвених области.

БЛИЦ
Јовани и Срђану уручен Златни орден за витештво

Аутори и водитељи емисије „Добро јутро – Јована и Срђан”, која се емитује на телевизији Пинк, овогодишњи су добитници Златног ордена за витештво Пупинов калем.

Јовани Јоксимовић и Срђану Предојевићу ордење је уручила Српска краљевска акдемија научника и уметника.

У образложењу одлуке Академије наводи се да емисија са Јованом и Срђаном у дужем периоду свакодневно афирмише проналазаче и иноваторе чиме доприноси развоју државе и друштва у целини и подстиче многе да транспарентније излазе у јавност са својим изумима.

На уручењу награда у Тополи, добитници су истакли да ће и у новој сезони наставити да промовишу научнике и уметнике и да су они доказ да и комерцијални медији могу да информишу грађане о новостима из науке и уметности.

Претходно је у Тополи одржан хуманитарни фестивал „Видовданска лоза”, хуманитарно-едукативног карактера, који је отворио принц Ђорђе Карађорђевић.

КУРИР
Српска Краљевска Академија научника и уметника организује манифестацију
ВИДОВДАНСКА ЛОЗА: Хуманитарни фестивал у Тополи

Сва прикупљена средства биће донирана мајкама са седморо и више деце а висина средстава зависи искључиво од донација које се прикупе у првом делу фестивала

ТОПОЛА – У недељу, на Видовдан, у Тополи од 12 часова одржава се хуманитарни фестивал „Видовданска лоза”.

Овај фестивал организује Српска краљевска академија научника и уметника уз помоћ Општине Топола.

Фестивал је замишљен као хуманитарни, међутим током саме организације добио је и карактер едукативног.

Фестивал отвара Њ.к.в принц Ђорђе Карађорђевић а одмах затим почиње мини концерт гудачког квартета „Пепељуга” који ће изводити традиционалне српске нумере у мало другачијем аранжману.

У склопу мини концерта можете видети и књижевни перформанс академика проф.др Милке Ђукић „Где су нестали витезови”.

Одговор на питање Милке Ђукић дали су витезови Свебора који ће учествовати на фестивалу. Они ће приказати униформе, опрему и оружје витезова средњег века али и старе српске начине борења.

Краљевски рвачки клуб „Дорћол” приказаће заборављене српске начине рвања и објаснити начин настанка истих.
Коњички клуб Урбан каубој биће сигурно права посластица за најмлађе. Они ће учити децу јахању, објаснити им правила у коњичком спорту али и већ заборављену функцију коња у пољопривреди и начине поткивања.

Други део фестивала почиње од 17 сати у Великој сали културног центра Топола где ће се одржати свечана седница Српске краљевске академије научника и уметника.

На седнице су своје присуство потврдили епископ шумадијиски Јован, начелник генералштаба генерал пуковник Љубиша Диковић, Њ.к.в. принц Ђорђе Карађорђевић, министар без портфеља за вандредне ситуације Велимир Илић, многи академици Српске краљевске академије научника и уметника, познати глумци, уметници и гости из иностранства.

Сва прикупљена средства биће донирана мајкама са седморо и више деце а висина средстава зависи искључиво од донација које се прикупе у првом делу фестивала.

Зато дођите у Тополу за Видовдан да се дружимо и помогнемо онима којима је помоћ преко потребна, наводе организатори.

НАСЛОВИ.НЕТ
„Видовданска лоза” – Хуманитарни фестивал у Тополи

У недељу, на Видовдан, у Тополи у 12х одржао се хуманитарни фестивал „Видовданска лоза”.

Овај фестивал је организовала Српска краљевска академија научника и уметника уз помоћ Општине Топола.

Фестивал је замишљен као хуманитарни, међутим током саме организације добио је и карактер едукативног.

Фестивал је отворио принц Ђорђе Карађорђевић, а након тога је почео мини концерт гудачког квартета „Пепељуга” који је изводио традиционалне српске нумере у мало другачијем аранжману.

У склопу мини концерта могао се видети и књижевни перформанс академика проф.др Милке Ђукић „Где су нестали витезови”.

Краљевски рвачки клуб „Дорћол” приказао је заборављене српске начине рвања.

Коњички клуб Урбан каубој је био права посластица за најмлађе.

Други део фестивала почео је од 17 сати у Великој сали културног центра Топола где се одржала свечана седница Српске краљевске академије научника и уметника.

Сва прикупљена средства биће донирана мајкама са седморо и више деце, а висина средстава зависи искључиво од донација које су се прикупиле у првом делу фестивала.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Митрић „Видовдански виртуоз”

Награда дописнику „Новости” Владимиру Митрићу из Лознице, за храбар, темељан, истраживачки рад у новинарсту

НА свечаној Видовданској академији Српске краљевске академије научника и уметника, прексиноћ у Тополи, једно од највећих признања ове институције „Видовдански виртуоз” уручено је и Владимиру Митрићу, нашем новинару, дугогодишњем дописнику „Новости” из Лознице.

– Митрић је ово престижно признање заслужио за храбар, темељан, истраживачки рад у новинарсту, али и за афирмацију вредности Срба и Србије у отаџбини и расејању – казао је у образложењу професор др Мирко Керкез, председник Научног већа Академије и председник жирија.

Признање Видовданске академије додељено је и Клиничком центру Србије, Институту „Јосиф Панчић”, који носи име првог председника Краљевске академије, генералу Љубиши Диковићу, као и глумцима Миши Јанкетићу, Љиљани Драгутиновић и Миодрагу Кривокапићу.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Велика манифестација Српске Краљевска Академије наука и уметника

РТВ БН
Награда „Видовдански витроуз“ Владимиру Митрићу из Лознице

На великој свечаној Видовданској академији Српске краљевске академије начника и уметника, одржаној у недељу увече у Центру за културу у Тополи, једно од највећих признања те институције, „Видовдански витроуз”, уручена је новинару „Вечерњих новости“, сталном дописнику из Лознице.

Како је је образложио академик професор др Мирко Керкез, председник Научног већа СКАНУ, Митрић је „заслужио ово престижно признање, осим за храбар, темељан, истраживачки рад у новинарству и афирмацију вредности Србије и Срба у отаџбини и расејању, већ прављењем мостова међу људима, неуморним хуманистичким и  човекољубивим радом“.

Међу награђеним, осим новинара „Новости”, поводом Видовдана, у Карађорђевој Тополи су генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије, Клинички центар Србије у Београду, глумица Љиљана Драгутиновић, глумци Михаило Миша Јанкетић и Миодраг Кривокапић, Институт за биље „Јосиф Панчић”, који је постигао велике резултате у раду и носи име првог председника Српске краљевске академије научника и уметника.

Објављено у Путовања / Travels