АКАДЕМСКИ ДАН – ВИДОВДАН (15. мај 2015.)

Извештај о активностима између две седнице, договор о организовању Хуманитарне Свечане седнице Академије на Видовдан, Предлог за формирање жирија за доделу годишњих награда, пријем нових чланова и додела признања храбром човеку који је у недавним тужним догађајима у Јакутији покушао да помогне страдалим радницима, тема су Дневног реда седнице СКАНУ одржане 15. 05.2015.године.

По устаљеном реду гости су поздравили скуп: Др Душан Јововић, помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, и Дивна Стоиљковић, председница Хуманитарног удружења „Нашем граду с љубављу“, из Зрењанина.

Председавајући је информисао присутне да су академици Никола Цекић, Милка Ђукић, Драган Дамјановић и Мирко Керкез, између две седнице, водили веома живу активност на даљем унапређењу рада Акадамије. Одлучено је да Академија појача активност на увезивањеу са сродним научним институцијама из света, па су за координаторе за Руску Федерацију, Бугарску и Македонију, одређени Свето Ного, Никола Цекић и Драган Илиоски.

Виши стручни сарадник, Милан Богојевић, иницирао је предлог програма за одржавање Свечане седнице Академије, 28. јуна на Видовдан, у Тополи. Иако ће о овом предстојећем догађају бити још речи, место, разлог и начин одржавања већ изазивају пажњу јавности, јер ће се уз свечани карактер, Седница посветити и хуманитарним активностима везаним за потребе увећања наталитета, за обнову Србије. Предлоге господина Богојевића прихватило је Веће и Научни Савет Академије и у току су активне припреме за поменути скуп.

О ћирилици, као најсавременијем писму и потреби њеног очувања и коришћења, казивао је Никола Кулић, професор.

У Академију су затим примљени нови чланови.

Академици Васо Антуновић и Нада Трифковић, у својству ментора, представили су нове кандидате Проф. др Миљка Ристића и Проф. др Душка Кузовића, а Дејан Чорогар и Милан Аксић, још двоје нових чланова: Војиславку Шатрић и Зорана Грујичића. Професор др Миљко Ристић изабран је за редовног, а осталих троје за дописне чланове Академије, с тим што ће они бити кооптирани у Одељења СКАНУ.

Дипломе новопримљеним члановима уручили су Академици Мирко Керкез, Председник Научног савета и Светомир Стожинић, почасни председник.

Академија је посебно признање доделила Саши Трифковићу, родом из Сарајева, који је као радник у Јакутији, из недавног пожара, са својим колегама, извлачио тела шесторо страдалих Срба, радника.

Председавајући је, затим, образложио потребу доделе нових награда Академије, заслужним и угледним људима, која ће уручивати Одељења СКАНУ, уз напомену да се за номинацију већ три најављене годишње награде:Никола Тесла, за научно остварење, Милунка Савић, за витештво и Свети Владика Николај Велимировић, за животно дело, већ јављају заинтересовани.

У вези са доделом награда Академија је заузела важан став, којим ће бити задовољни сви они, који буду заслужни да приме овако велика признања Српске Краљевске Академије научника и уметника.

Објављено у Седнице / Meeting