ПРИЈЕМИ, ПРИЗНАЊА, СУСРЕТИ (22. април 2015.)

Учешће наших представника на седницaма Академије у Софији, Руско-српском хумнитарном центру у Нишу, Републичкој манифестацији дани виолине у Смедереву, сарадња са академијам Руске Федерције, Краљевском академијом Лондона, пријем академика и сарадника, додела високих признања најзаслужнијим појединцима из земље и иностранства, дневни је ред седнице Академије одржане 22 . прила 2015 године у свечаној сали Дирекције за Дијспору и сарадњу са Србима у региону.

Након што је председавајући информисао о активностима између две седнице, са посебним освртом на доделу два висока признања Академије владики Шабачком господину Лаврентију, за све што је учинио на сакупљању и објављивању дела Светог Владике Николаја, и благослову добијеном за одржавање првог званичног скупа о животу и делу овог светог човека, академик Миливоје Р. Јовановић је изнео предлоге о издавању часописа - годишњака Академије.

Затим су у академију СКАНУ примљена два нова члана.

Академици Никола Цекић и Зоран Ковачевић, у својству ментора, представили су двојицу нових кандидата: Проф. др Алаксандра Петровића и Проф. др Бранислава Јакића, који су по оцени Научног већа и Комисије, испунили све услове за пријем у Акдемију.

Повеље новопримљеним академицима уручио је Мирко Керкез, Председник научног савета.

Академија је у своје чланство примила и стручне сараднике – кандидате о чијем раду и успесима је информисала академик Милка Ђукић која је одлуком Већа академика именована за рачунополагача и овлашћено лице за дорегистрацију Академије.

Стручни сарадници Академије овом приликом постали су: Дејан Савић, селектор ватерполо репрезентације и Наташа Ковачевић, наш такође познати спортиста.

Овом приликом је одлучено да се у Академију приме и Милица Мандић, Никола Фатић и Немања Милићевић, којима ће Повеље о пријему бити уручене на једној од наредних седница.

Светлани Китић, нашој познатој спортискињи, најбољој рукометашици свих времена света, Академија је доделила велику Златну повељу, коју је уручио академик Мирко Керкез.

Академија је своја висока признања- Златну Повељу и Златну медаљу ,,Никола Тесла“ уручила свом члану – академику Карл Едвин Линдгрен из САД, за посебан допринос популаризацији научних достигнућа наших чланова, и наших научних радника уопште.

Велика Повеља додељена је господину Тоби Симсу, из Лондона, британском композитору и опреском певачу, који је примајући ово високо признање рекао :“ Моји родитељи били су атеисти, ја сам боравећи у Русији примио веру Православну, крстио ме је Патријарх Кирил, и са радошћу гостујем неколико пзута годишње у Београду“.

Свечаност седнице прошла је у топлој и духовној атмосфери, како и доликује Академији. Најпре уз обраћање Господу и благослов духовника Академије, затим уз рецитације две ученице основне школе, сестре, Аницу и Анђелију Марковић, као и изворне песме у извођењу Смиље Путице.

На седници су предложене и награде за најбоље научно дело, о чему ће Академија поставити на свом сајту и услове под којима сви могу да конкуришу.

Објављено у Седнице / Meeting