ВЛАДИКИ ЛАВРЕНТИЈУ ЗАХВАЛНОСТ ЗА СВЕТОГ НИКОЛАЈА (17. март 2015.)

У Петак вече, 17 априла ове године, у храму Свете Тројице на летњиковцу крај Шапца, промовисан је занимљив документарни филм „Пут Свете Породице“ аутора хаџи Драгана и Стефана Дамјановића. Филм који су снимили ова два аутора отац и син, на путу дугом 3000 километара кроз Египат, којим су тек рођени Исус, богомајка Марија, Праведни Јосиф и његов син Јаков, путовали кроз пустиње скоро четири гдоине, бежећи од злогласног цара Ирода, открива многе детаље до сада непознате историјској а и Библијској грађи.

Аутори су недељама камером бележили Пут Свете Породице од Витлејема, преко Синаја, поред Медитерана дуж Сахаре, долином Нила све до југа у Ал Мухараку, где се Исус са Богомајком Маријом задржао шест месеци, пре повратка назад у Назарет. Овај филм, који је крајем прошле године премијерно приказан на Коларцу у Београду, изазвао је велику пажњу стручне јавности која се бави историјом хришћанства. Овога пута у Шапцу представљен је под покровитељством Српске Крљевске Акдемије научника и уметника, чији је редовни члан- академик Драган Дамјановић, и преосвећеног Владике шабачког господина Лаврентија. Овом приликом су наши академици епископу Лаврентију уручили највећа признања Академије: Златну повељу и Златну медаљу Никола Тесла, због свега што је урадио на промовисању и публиковању дела Светог Владике Николаја Велимировића, негдашњег епископа Жичког.

Епископ Лаврентије је благословио идеју Српске Краљевске Академије научника и уметника да се од идуће године, када се навршава 70 година од смрти једног од највећих умника не само СПЦ него и Срба уопште, установи награда за Животно дело ствараоцима из области књижевности, пореводилштва, филозофије и духовности.

-Идеја наше академије је да се и на овај начин очува успомена на великог владику.

Николаја који се упокојио у изгнанству у Америци 1956 године. Тадашње југословенске власти су деценијама анатемисале овог великог нашег духовника и интелектуалца највишег ранга. Тек након пада комунистичког режима његове мошти су пренете из Либертвила крај Чикага у његово родно место Лелић, крај Ваљева. Награда „Свети Николај Српски“ имаће и међународни карактер и додељиваће се и за преводилаштво са руског, грчког и немачког језика, са којег је превидо и на којима и писао, поред свог матерњег, Свети владика Николај, који је на страном језику докторирао и теолошке науке- обаразложио је академик, проф. др Мирко Керкез, Председник нучног већа СКАНУ и најавио да ће већ ове године започети научни скупови о животу и делу Светог Николаја Велимировића, које ће организовати Акадамија.

По речима академика проф. др Милке Ђукић, у све те активности биће укључен и владика шабачки Лаврентије, засигурно највећи истраживач и сакупљач заоставштине Светог Николаја Велимировића.

Епископ шабачки Лаврентије није скривао идеју да ће у оквиру епархије, а на основу до сада прикупљених и јавности непознатих списа и забелешки Светог Николаја, бити објављено још неколико књига, као и нова издања овог српског светитеља. Највећи део тога у току ове, а неколико књига и наредне године, када ће и почети додела награде за животно дело „Свети Николај српски“ из више области друштвених и хуманитарних наука.

Објављено у Седнице / Meeting